Een idee
Het project Villa Rozerood startte halverwege 2004 als een idee van vrijwillig geëngageerde mensen uit de palliatieve zorg, een droom naar aanleiding van een reportage op de televisiezender Arte over “Sonnenhof”, een kinderhospice voor ongeneeslijke zieke kinderen in Berlijn.
In België bestond een dergelijke zorgorganisatie nog niet. Het aanvankelijke idee groeide uit tot een project onder de hoede van de “Stichting voor Palliatieve Zorg”. Het basisconcept werd bijgeschaafd tot dat van “respijthuis en vakantieverblijf voor gezinnen met ernstig zieke en zorgbehoevende kinderen”. Villa Rozerood wordt een open huis, met respect voor alle levensbeschouwingen en socio-culturele achtergronden.
2004
2006
Een strijd
In haar zoektocht naar een geschikte locatie voor het project, kwam de Stichting in 2006 in contact met de Zusters der Heilige Gehoorzaamheid uit De Panne die een koper zochten voor hun klooster. Het pand ligt in een rustige groene omgeving, dicht bij de zee en kon gemakkelijk aangepast worden aan alle voorwaarden om voor de gezinnen een aangenaam en comfortabel verblijf te creëren, zoals in een “bijna thuis” atmosfeer. Het aantrekken van de nodige partners en sponsors nam geruime tijd in beslag en bracht heel wat spanning teweeg voor alle betrokken partijen
Een aantal vrijwilligers, die in het idee van Villa Rozerood bleven geloven, kwam eind 2007 op de valreep in contact met de Zusters der Heilige Engelen uit Lokeren. De Zusters waren zo enthousiast over het globale project dat zij via hun Steunfonds het gebouw aankochten op 30 mei 2008, om het vervolgens in erfpacht te geven aan de op te richten VZW Villa Rozerood.
2008
Van droom naar werkelijkheid
Sinds 2008 werd het project door de nieuwe vzw op professionele wijze verder uitgebouwd. Er werd een businessplan opgesteld voor de zoektocht naar financiële ondersteuning door de Vlaamse Gemeenschap. Er volgden ook gesprekken met de toenmalig Vlaamse Minister van Welzijn, Volksgezondheid en gezin, Steven Vanackere.
De oprichtingsvergadering en tevens eerste algemene vergadering van vzw Villa Rozerood vond plaats in de Panne op 15 juni 2008. De leden werken nog steeds op basis van een louter vrijwillige inzet en de Raad van Bestuur werd samengesteld uit bestuurders met een sterke professionele kennis in verschillende vakdomeinen. Op 21 oktober verkrijgt de VZW de erfpacht over het gebouw in De Panne.
In december 2008 kreeg vzw Villa Rozerood uiteindelijk de toezegging voor concrete steun door Minister Vanackere. Hij engageerde zich om een deel van de verbouwings- en inrichtingswerken en van de operationele projectkost te financieren.
De initiatiefnemers deden de volgende jaren al het nodige om het project te doen slagen en bewezen dat, op vrijwillige basis, een idee kan uitgroeien tot een (leefbaar) project ten goede van de gemeenschap.
Kaat Tilley, de bekende Belgische ontwerpster, geloofde in het concept en stelde haar creativiteit ten dienste van Villa Rozerood. Zij werd meter van het project.
2009
De eerste gasten
De organisatie werd op korte termijn operationeel uitgebouwd om de eerste gasten te ontvangen in de zomer van 2009.
Ondertussen werd en wordt er verder gezocht naar sponsoring en partnerschip om de toekomstige werkingskosten te kunnen dragen. Kom op tegen kanker was onmiddellijk bereid om te steunen.
Villa Rozerood is uniek in België, is op geen enkele manier concurrentieel met andere initiatieven en beantwoordt aan een reële maatschappelijke nood. Dit wordt aangetoond door de steun die het project geniet van de Vlaamse Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, van de Provincie West-Vlaanderen, van de gemeente De Panne, verschillende serviceclubs en een aantal particuliere sponsors.
Officiële erkenning en officiële opening
Op 29 januari 2010 werd Villa Rozerood officieel door het College van Geneesheren-directeurs van het RIZIV erkend als respijteenheid.
Op 10 juni 2010 werd het eerste respijthuis voor families met zwaar zieke kinderen officieel geopend in aanwezigheid van Minister Vandeurzen en andere prominenten.
Ook Eric Emmanuel Schmitt was aanwezig. Hij is de auteur van het boek 'Oscar en Oma Rozerood' waarnaar het huis werd genoemd. Hij werd Peter van het project.
Prominent bezoek en noodlot
Villa Rozerood krijgt officieel bezoek van Prinses Mathilde, die ons project graag persoonlijk wilde leren kennen..
Op 18 september 2011 slaat het noodlot toe. Ons kloppend hart werd getroffen door een uitslaande brand die de derde verdieping volledig vernielde. De andere verdiepingen liepen veel waterschade op en de materiële schade is enorm.
Een blijde terugkeer
Na een grondige opknapbeurt kon de respijtwerking opnieuw verhuizen naar de Fazantenlaan. Heel veel mensen en bedrijven hielpen het project. Hannes D' haese, een succesvolle jonge kunstenaar, schonk talrijke werken. Griet Bertels, een bekende illustratrice, maakte schitterende muurschilderingen in de villa.
De steun en de schenkingen waren talrijk en hartverwarmend.
2012-2016
We werken verder
Na de grondige renovatie van de derde verdieping, wordt doorheen de jaren ook hard gewerkt aan de verdere verbetering van de infrastructuur van het gebouw. Deze aanpassingen konden steeds plaatsvinden door gulle giften en steun van verschillende donoren en firma’s.
De oude keuken van het klooster werd omgebouwd tot een heuse professionele keuken. De donkergeverfde vergaderzaal werd omgetoverd tot een lichte multifunctionele ruimte die gebruikt wordt als aangename vergaderplaats, maar evenzeer als “chill-ruimte” voor tieners, als muzieklokaal of animatieruimte. Er werd ook een verzorgingsruimte ingericht op het gelijkvloers waardoor grotere zorgkinderen ook beneden verzorgd kunnen worden. Ook de zorgbadkamer werd in een nieuw jasje gestopt en er kwam een nieuwe zorgdouche met discolichten en regendouche bij om de verzorging zo aangenaam mogelijk te maken.
Er werden nog tal van investeringen gedaan om het comfort van onze zorgkinderen te verhogen zoals de aankoop van een snoezelbox, bedbox en diverse extra hooglaagbedden.
Daarnaast werd het vaste team doorheen de jaren fors uitgebreid in de diverse disciplines: logistiek, verpleegkundig, administratief, animatie en klusjesdienst. Het team vrijwilligers groeide evenzeer uit tot een groter hecht team vol prachtige talenten.
2015
Hoge bescherming
Villa Rozerood ontving de Hoge Bescherming van Hare Majesteit Koningin Mathilde tot en met 2022.
2010
2011
2012
Bron: wikipedia
Een nieuwe veranda en mascotte
Door de gulle schenking van het Comité dat Miss België organiseert, kon een ruime veranda gebouwd worden.
Villa Rozerood heeft er een mascotte bij! Oscar is het zieke vriendje van “Rube en Rutje”, die gecreëerd werden door Griet Bertels. Oscar en zijn vriendjes kom je op verschillende plaatsen tegen in het gebouw. Oscar speelt de hoofdrol in vele verhalen. Het boekje “De Vijverkoningin” werd geschreven door Raymond De Bruyne, geïllustreerd door Griet Bertels en gerealiseerd ten voordele van Villa Rozerood. Later verscheen ook een tweede boekje “Oscar in Villa Rozerood” geschreven door Copine en opnieuw geïllustreerd door Griet Bertels. Er kwam ook een Oscar-knuffelpop en Oscar verscheen op keukenschorten en wenskaarten.
2016
Bron: Blauw Bloed
2017
Steracteur Sterartiest
Door de persoonlijke keuze van Michiel De Meyer om voor Villa Rozerood te kiezen als goed doel tijdens de TV-show Steracteur Sterartiest kon het huis rekenen op heel wat extra centen en positieve media-aandacht. Samen met alle andere acties die jaarlijks opgezet worden door vele sympathisanten zorgde dit voor een mooi eindresultaat van Music For Life voor Villa Rozerood.
Bron: hln.be
Pipowagen, nieuwe opdrachtgever en een terugblik
Sinds de zomer van 2019 siert een Pipowagen de tuin van Villa Rozerood. Hét voorbeeld van hoe de kracht van een idee mensen kan bewegen tot fantastische dingen. Door een intense samenwerking tussen vrijwilligers, teamleden en professionals, gesteund door de nodige giften, werd de oude huifkar prachtig gerenoveerd. De Pipowagen, bedoeld als ontspannings- en snoezelruimte is de eerste stap in het totaalproject van een belevingstuin.
Vanaf 1 januari 2019 is Villa Rozerood vzw erkend als Centrum voor Kortverblijf Type 3 (met het Woonzorgdecreet als decretale basis) door het kabinet van Welzijn Volksgezondheid en Gezin. In de komende maanden zal het bestuur en de directie van Villa Rozerood frequent overleggen met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid om tot een samenwerkingsovereenkomst (uitvoeringsbesluit) te komen.
Sinds de officiële opening van Villa Rozerood kunnen we al 38.000 verblijfsnachten registreren, van kinderen met diverse ziektebeelden: neuromusculaire, neurologische, metabole, respiratoire aandoeningen, kinderen tijdens hun zwaar revalidatieproces bij NAH en kinderen of jongeren met kanker. Fier op wat we al bereikten blijven we ons, het ganse team vrijwilligers, vaste medewerkers en bestuur, volledig inzetten voor onze zorgkinderen en hun gezinnen en proberen we hen dat extraatje te geven.
2020
Covid en jubileum
Door de gekende Covid-pandemie waren wij in verplichte lockdown van 15 maart tot 15 juni en was er geen viering van ons 10-jarig jubileum... Ondertussen hebben we die tijd goed benut zodat we onze nieuwe website kunnen voorstellen.
2019
2021
Versoepelingen en Edelweiss Award
In oktober gingen wij opnieuw een stukje meer open. Onze studiowerking werd opgegeven. De gezinnen hoeven dus niet meer in hun eigen bubbel te blijven. En we kunnen opnieuw ruimte bieden aan zes in plaats van vijf gezinnen. Zij zijn opgelucht dat ze elkaar opnieuw kunnen opzoeken en steun bieden. Zo beantwoorden we aan de behoefte aan lotgenotencontact. We blijven natuurlijk voorzichtig. In ‘het nieuwe normaal’ blijft de veiligheid en gezondheid van de zorgkinderen en hun familie zeer belangrijk.
Ons project Villa Rozerood werd genomineerd voor de Edelweiss Award voor maatschappelijke inclusie van personen met een zeldzame ziekte. De nominatie gebeurde door RaDiOrg, de Belgische koepel voor patiënten met een zeldzame ziekte. De nominatie is voor ons een hele eer, maar ook een erkenning van de waarde van ons werk.